Ako zladiť podlahu s dverami a oknami: Praktický návod pre dokonalé bývanie

Ako zladiť podlahu s dverami a oknami: Praktický návod pre dokonalé bývanie

Trendy v bývaní sa dnes menia rýchlosťou blesku. Naše preferencie tiež. Vybrať si z rozsiahlej ponuky podláh, okien a dverí môže byť náročné. Tento článok ponúka praktické tipy a inšpirácie, ako zladiť podlahy s dverami vo vašom dome alebo byte tak, aby ste boli s výsledkom spokojní dlhé roky.

Podlahu s dverami nebudete meniť každý rok

Pri stavbe domu alebo plánovaní rekonštrukcie je dôležité pamätať na to, že podlahy a dvere sú dlhodobou investíciou. Plnia nie len estetickú, ale aj praktickú funkciu a ich výmena nie je jednoduchá ani lacná. Preto by ste sa nemali nechať ovplyvniť aktuálnymi trendmi alebo tým, čo sa vám momentálne páči. Trendy môžete využiť pri výbere vybavenia, ktoré sa dá ľahko a lacno vymeniť, ako sú farby stien, nábytok, doplnky a dekorácie. Pri podlahách, dverách a oknách sa však sústreďte na ich funkčnosť a praktickosť.

Ako zladiť podlahu s dverami a oknami: Praktický návod pre dokonalé bývanie

Materiál podláh a dverí je dôležitejší ako farba

Pri výbere podláh a dverí je najdôležitejšie zohľadniť funkčné požiadavky stavby. Každý dom alebo byt vyžaduje iný typ okien a dverí v závislosti od podmienok a umiestnenia. Materiál dverí vyberajte podľa ich umiestnenia. Zvážte, či budú vystavené priamemu slnečnému žiareniu alebo budú na tienistej strane. Dôležitá je aj ich veľkosť, odolnosť, požiadavky na množstvo svetla v priestore za dverami a ďalšie technické parametre, ako napríklad tepelná a zvuková izolácia či bezpečnostné požiadavky. 

Pred samotným výberom podlahy zvážte svoje očakávania a preferencie. Premyslite si, do akého priestoru ju chcete položiť, akú odolnosť od nej očakávate, aký typ vykurovania bude v miestnosti, aká bude jej záťaž a koľko času ste ochotní venovať jej údržbe.

Ako farebne zladiť podlahu s dverami a oknami

Univerzálna rada a odporúčanie pre výber farieb neexistuje, napriek tomu máme pre vás niekoľko praktických tipov, ktoré vám môžu pomôcť.

Neutrálne tóny sú víťazom

Ak chcete, aby vám podlahy, dvere a okná slúžili dlhé roky, okrem správne zvolených a kvalitných materiálov stavte na neutrálnu farebnú paletu, ako je biela, béžová, sivá alebo čierna.

Tieto farby sa ľahko kombinujú s rôznymi módnymi či extravagantnými doplnkami, či už v interiéri, alebo exteriéri. Neutrálne odtiene majú výhodu, že nikdy nevyjdú z módy a neomrzia vás.

Ako zladiť podlahu s dverami a oknami: Praktický návod pre dokonalé bývanie

Bývanie v jednotnom tóne

Ak chcete, aby interiér pôsobil harmonicky a útulne, zvoľte jednotný materiál a farbu pre celý dom alebo pre konkrétnu obytnú časť. Rovnaký alebo podobný materiál a odtieň podláh zjednocuje priestor. Rovnako harmonicky pôsobí aj jednotný materiál a farebné prevedenie na všetkých oknách a dverách.

Menej je niekedy viac

Preto neodporúčame v jednej miestnosti kombinovať viac ako dva druhy materiálov alebo farebných odtieňov. Ideálne je zladiť dvere s oknami a podlahu s nábytkom. Lepšie ako dve úplne odlišné farby pôsobí rovnaká farba v rôznych odtieňoch, od sýtejších po jemnejšie. Svetlá podlaha v zemitých tónoch sa dobre dopĺňa s dverami a oknami v teplých prírodných odtieňoch dreva.

Ako zladiť podlahu s dverami a oknami: Praktický návod pre dokonalé bývanie

Svetlo a veľkosť priestoru

Pri výbere farieb je dôležité zohľadniť aj množstvo svetla a veľkosť priestoru. Tmavé farby môžu priestor opticky zmenšiť a znížiť pocit svetlosti. Ak túžite po tmavej podlahe v menšej miestnosti, odporúčame kombinovať ju s veľkými oknami alebo presklenými dverami a zvoliť svetlé odtiene pre steny, okná a dvere. Takýmto spôsobom priestor presvetlíte a tmavý vzor podlahy lepšie vynikne. Pri výbere tmavej podlahy tiež zvážte, ako ľahko na nej bude viditeľný neporiadok, ako prach, nečistoty alebo šmuhy od topánok.

Pozor na výrazné farby a vzory

Ak túžite po výraznej podlahe, či už farebne alebo vzorom, zvyšok interiéru by mal byť v jemnejších odtieňoch. Vintage alebo orientálne vzory na podlahe nechajte vyniknúť, ale pamätajte, že ďalšie pestré doplnky by mohli priestor preťažiť. Ak sa rozhodnete pre výrazné odtiene okien a dverí, vyberte neutrálne farby pre podlahy a steny. Pri jednom dominantnom prvku v domácnosti, ako sú podlaha, okná, steny alebo nábytok, vždy voľte decentné a jemné farby pre zvyšok vybavenia.

Vchodové dvere

Pri dizajne vchodových dverí máte dve možnosti: Buď ich necháte vyniknúť a zvolíte výrazné, veľké dvere, alebo sa rozhodnete pre nenápadný dizajn, ktorý čo najviac splýva so stenami stavby. Výrazné dvere sa hodia skôr k tradičným vidieckym stavbám, zatiaľ čo minimalistický dizajn je vhodnejší pre moderné mestské domy.

 

Praktické tipy pre zladenie okien a dverí

  1. Pri oknách a dverách môžete zvoliť rôzny štýl a farbu pre interiér a exteriér. 
  2. Pri oknách a dverách nezabudnite na jednotný dizajn doplnkov, ako sú kovania, pánty a kľučky. Tieto detaily majú veľký vplyv na celkový vzhľad. 

Ako zladiť podlahu s dverami a oknami: Praktický návod pre dokonalé bývanie

Vizualizujte si zladenie podlahy s dverami a oknami

Využite možnosti moderných technológií a nechajte si svoje bývanie vopred vizualizovať. Vďaka 3D modelácii alebo nákresu na papieri získate lepšiu predstavu o tom, ako bude interiér aj exteriér pôsobiť. Skonzultujte svoje plány s výrobcami, navštívte showroomy, výstavy a veľtrhy. Nerozhodujte sa len na základe obrázkov na monitore, pretože podlahy, okná a dvere vyzerajú v obývanom priestore často úplne inak než v prázdnom.

Aké farby okien si obľúbili naši zákazníci si môžete prečítať v článku Akú farbu okien vybrať pre svoj dom? Aké sú trendy?

Uverejnené: 24.9.2024

Ďalšie články