Novinky Späť na všetky novinky

Ako správne merať dvere: Kompletný sprievodca krok za krokom

Ako správne merať dvere: Kompletný sprievodca krok za krokom

Pri výbere nových dverí do domu alebo bytu je dôležité zamerať sa okrem dizajnu aj na vhodný typ a  veľkosť dverí. Preto je správne meranie dverí zásadné. Tento článok vám poskytne kompletný návod,  ako správne zmerať dvere a stavebný otvor, aby ste sa vyhli najčastejším chybám a dodatočným  nákladom. , najmä ak sa chystáte na stavbu alebo rekonštrukciu svojpomocne. 

Prečo je správne meranie dverí dôležité?

V zásade potrebujete merať buď pôvodné dvere, alebo už osadené zárubne, aby ste do nich  zabezpečili nové dverné krídla, alebo potrebujete zmerať veľkosť stavebného otvoru, pokiaľ plánujete  zakúpiť nové dvere vrátane zárubní. 

Pri novostavbách riešite kompletnú montáž nových dverí (krídla aj zárubne). Ak vašu stavbu realizuje  odborná firma, mala by si vedieť zistiť všetky potrebné technické parametre. Ak staviate svojpomocne, myslite na to, že každý typ dverí vyžaduje inú stavebnú prípravu. Napríklad dvere s  obložkovou zárubňou sa osádzajú až po dokončení omietok, obkladov a podláh, zatiaľ čo stavebnú  prípravu pre posuvné dvere musíte riešiť už vo fáze hrubej stavby. Pri rozhodovaní myslite na to, že  výberom štandardných typizovaných rozmerov dverí sa vyhnete zbytočnému navyšovaniu rozpočtu za  atypické dvere. 

Pri rekonštrukcii máte dve možnosti. Buď vybúrate staré zárubne a upravíte stavebný otvor pre nové  zárubne, alebo obložíte existujúce zárubne. Druhý postup je vhodný najmä pre staré kovové zárubne.  Demontáž kovových zárubní je pomerne stavebne náročná, preto je obloženie starých kovových  zárubní častejšie riešenie. Počítajte však s tým, že obložením sa zmenší svetlá priechodná šírka dverí. 

Ako správne zamerať dvere do pôvodnej zárubne

Štandardné rozmery interiérových dverí sú dané STN normou, najčastejšie sa stretnete s výškou 197  cm a šírkou 60, 70, 80, 90. Zvyčajne sú krídla dverí z jednej strany širšie, majú tzv. falc.  

Falc (polodrážka)

Viditeľný hraničný okraj jednej strany dverného krídla, ktorý vystupuje voči zárubni do priestoru. Pri  výbere nových dverí je dobré vedieť, či potrebujete falcové alebo bezfalcové dvere. Falcové dvere sú  tradičnejšie a bežnejšie, zatiaľ čo bezfalcové dvere majú modernejší vzhľad, pretože zatvorené krídlo  dverí splýva so zárubňou. 

Ako správne merať dvere: Kompletný sprievodca krok za krokom

Orientácia dverí

Orientáciu dverí zistíte podľa pántov. Postavte sa pred dvere tak, aby ste ich otvárali smerom k sebe.  Ak sú pánty vľavo, sú dvere ľavé. Kľučka je na opačnej strane vpravo a dvere najčastejšie otvárate pravou rukou k sebe.
Ak sú pánty vpravo, sú dvere pravé. V tomto prípade je kľučka na krídle dverí vľavo, takže ich  najčastejšie otvárate ľavou rukou k sebe.

Smer otvárania dverí

Interiérové, ale aj vchodové dvere sa môžu otvárať dovnútra alebo smerom von. Nesprávne zvolený  smer môže mať nepriaznivý dopad na funkčnosť priestoru, bezpečnosť a komfort bývania. O  výhodách a nevýhodách von otváraných vstupných dverí sa dočítate v našom článku: Vchodové dvere  otvárané von. Aké sú výhody a nevýhody? 

Ako správne merať dvere: Kompletný sprievodca krok za krokom

Šírka dverí

Je nutné rozlišovať priechodnú svetlú šírku, vonkajší rozmer dvier, šírku dverného krídla a  šírku stavebného otvoru. U bežných otváracích otočných dverí zodpovedá priechodná svetlá  šírka rozmeru šírky dverí. 

Falcové dvere majú dverné krídla na jednej strane (vo falci) o cca 0,3 cm širšie, teda merajú 63, 73, 83,  93, 103 a 113 cm. 

Zmerajte vždy aspoň 3 body (v každej osi dverí) a nájdite najmenšie a najväčšie rozmery. 

Nezabudnite skontrolovať vzdialenosti pántov od zeme a od seba. Tolerovať môžete odchýlku +/- 3  mm. Pánty môžete v prípade potreby podložiť kovovými podložkami. Skontrolujte tiež priemer pántu  a dverného závesu. 

U skladacích a posuvných dverí (do puzdra) sa dverné krídlo nemusí pri otváraní zasunúť v celej svojej  šírke. Pre ľahkú manipuláciu zostáva časť krídla v priestore medzi zárubňami a znižuje tým skutočnú  priechodnú šírku dverí. 

Pre osoby so zníženou schopnosťou pohybu pracujte so šírkou dverí zodpovedajúcou potrebám  pohybu so zdravotnými pomôckami. Dostatočná šírka zárubne na prejazd s mechanickým  i elektrickým vozíkom je minimálne 80cm. 

Odporúčaná šírka dverí

  • Vchodové dvere do rodinného domu: minimálne 80 cm, ideálne 90 -100 cm.
  • Interiérové dvere a vstupné dvere do bytu: optimálne 80 cm. 
  • Dvere do kúpeľne, WC, špajze a šatníku: stačí 70 cm. (Pri rekonštrukcii starších  stavieb sa môžete stretnúť aj s dverami šírky 60 cm, je to však hraničná šírka a u  novostavieb určite zvoľte aspoň 70 cm.) 

Výška dverí

Výšku dverí potrebujete merať v dvoch prípadoch. V prípade, že už máte stavebný otvor vytvorený, výšku dverí určíte tak, že zmeriate výšku od čistej podlahy po preklad, s tým, že od nameranej výšky dverí ešte odpočítajte šírku pripájacej špáry. Ak ešte stavebný otvor nemáte vytvorený, môžete sa rozhodnúť pre vlastnú výšku dverí a výšku stavebného otvoru k nej prispôsobiť. 

Štandardná typizovaná výška dverí je 197 cm. Stále populárnejšie sú vyššie dvere v novej  štandardizovanej výške podľa STN, a to 210 cm. Vyššiu normu oceníte ak ste vyššieho vzrastu a tiež pri  manipulácii a sťahovaní objemného nábytku. 

Vyššie interiérové dvere sú praktické u novostavieb, kde môžete ovplyvniť veľkosť stavebného otvoru.  Naopak pri rekonštrukciách, napríklad v panelových bytoch, by ste museli väčší stavebný otvor získať  náročným rezaním do betónových priečok.  

Ako správne merať dvere: Kompletný sprievodca krok za krokom

Ako správne zmerať veľkosť stavebného otvoru

Pre kompletné nové dvere so zárubňou musíte mať správny rozmer stavebného otvoru. Ideálnu výšku  a šírku stavebného otvoru ovplyvňuje zvolený typ zárubne!

Typy zárubní 

  • Obložkové zárubne montujete až do hotového interiéru, keď máte dokončené podlahy,  omaľované alebo obložené steny. Pre najobľúbenejší typ falcových dverí s obložkovou  zárubňou je optimálna šírka stavebného otvoru +10 cm k šírke dverí (minimálne +8 cm,  maximálne +12 cm). Napríklad pri dverách so šírkou 70 cm potrebujete šírku stavebného  otvoru 78–82 cm. Ideálna výška stavebného otvoru pre obložkovú zárubňu je +5 cm, teda  napríklad pre dvere s výškou 197 cm potrebujete výšku stavebného otvoru 202 cm. 
  • Kovové zárubne sa osádzajú do priečky pri stavbe steny. Ideálna veľkosť stavebného otvoru je  cca +8–10 cm na šírku aj výšku, aby ste mohli zárubňu po vložení do steny obmurovať. Pri rámových zárubniach sa riaďte sa pokynmi výrobcu. Zvyčajne budete podľa typu rámu  potrebovať stavebný otvor o 10 cm širší a vyšší. 
  • Posuvné dvere do puzdra: Vyžadujú široký otvor v stene kvôli puzdru, do ktorého sa zasúvajú.  Budete potrebovať otvor viac než dvakrát širší, ako je svetlá priechodná šírka dverí. Riaďte sa  vždy technickými a montážnymi pokynmi výrobcu pre daný typ posuvných dverí. 

Ako správne merať dvere: Kompletný sprievodca krok za krokom

Skryté zárubne 

Tento typ zárubní nie je v stene viditeľný. Dvere so skrytými zárubňami vyzerajú, akoby  dverné krídlo bolo vsadené priamo do steny. Ide najčastejšie o kovové profily osadené do  stavebného otvoru, ktorých povrch je až po hranu ošetrený zvolenou povrchovou úpravou  (omietka, tapeta, obklad). Stavebná príprava je individuálna podľa technických parametrov  dverí konkrétneho výrobcu.

Ako správne merať dvere: Kompletný sprievodca krok za krokom

Meranie stavebného otvoru

Keď potrebujete do už existujúceho stavebného otvoru vybrať zárubne, zmerajte šírku a výšku  stavebného otvoru a hrúbku stien (priečok). Pre obložkové zárubne by ste už mali mať dokončené  omietky, obklady a podlahu. V opačnom prípade budete musieť ich výšku alebo hrúbku k nameraným  hodnotám pripočítať.

Takisto aj pri meraní stavebného otvoru merajte aspoň na 3 bodoch v každej osi a nájdite najmenšie a  najväčšie rozmery. 

Ak chcete mať vo svojom dome alebo byte protipožiarne alebo bezpečnostné dvere, myslite na to, že  môžu mať odlišnú konštrukciu zárubne a budete potrebovať aj zodpovedajúcu veľkosť stavebného  otvoru. 

Ako správne merať dvere: Kompletný sprievodca krok za krokom

Zhrnutie

Vyberte typ dverí a zárubní podľa toho, či plánujete dvere pre novostavbu alebo len výmenu  existujúcich dverí za nové. 

Pri výbere dverí myslite aj na správnu orientáciu a smer otvárania dverí

Zvážte technickú náročnosť, stavebné obmedzenia, potrebnú stavebnú prípravu a rozpočet. 

Podľa typu dverí a potrebných stavebných úprav zmerajte buď existujúce dvere, zárubne alebo  existujúci stavebný otvor, prípadne rozhodnite o potrebnej zmene veľkosti stavebného otvoru. 

Použite vodováhu na overenie, či sú všetky merania správne. Nerovnosti v podlahe alebo stenách  môžu ovplyvniť presnosť vašich meraní a je dôležité ich zohľadniť. 

Merajte na viacerých miestach (hore, v strednej časti, aj dole), aby ste zistili prípadné odchýlky.  Zohľadnite nerovnosti podlahy, stien alebo stropu, aby dvere správne pasovali. Najmenšie namerané  hodnoty sú tie správne, ktoré použijete. 

Nezabudnite zmerať hĺbku stavebného otvoru, teda hrúbku priečok a stien. Väčšina výrobcov má v  ponuke zárubne s možnosťou regulácie hrúbky stien v konkrétnom technickom rozsahu. 

Poraďte sa. Najmä pri starších stavbách, pri nameraní veľkých odchýlok a pri atypických rozmeroch alebo stavebných konštrukciách sa obráťte na odborníkov. 

 

Správne meranie dverí je kľúčové pre ich bezproblémovú montáž a funkčnosť. Dodržiavajte postupy  uvedené v tomto článku, aby ste sa vyhli najčastejším chybám a dodatočným nákladom. Nezabudnite  zohľadniť všetky technické parametre a stavebné obmedzenia a v prípade pochybností sa obráťte na  odborníkov. S dobrým plánovaním a presným meraním sa váš projekt podarí bez problémov. 

Uverejnené: 23.8.2024

Ďalšie novinky