Rosný bod
Rosný bod je vyjadrený hraničnou teplotou, pri ktorej je vzduch maximálne nasýtený vodnými parami.
Čím má vzduch vyššiu teplotu, tým väčší objem vodných pár dokáže absorbovať a udržať. Akonáhle sa vzduch ochladí pod teplotu rosného bodu, nastáva kondenzácia vodných pár.
Príklad z praxe
Uvažujme, že v miestnosti je relatívna vlhkosť vzduchu 55 % a miestnosť je vykúrená na 22 °C. Teplota rosného bodu je podľa tabuľky 12,6 °C.
Ak sa teda na určitom mieste v miestnosti vzduch ochladí pod teplotu 12,6 °C, jeho schopnosť udržať vodné pary sa zníži a prebytočná voda sa vyzráža. To môžete pozorovať napríklad vtedy, ak z chladničky vyberiete dobre vychladenú plechovku piva a postavíte na stôl. Zaručene sa orosí.
Viac k tejto téme nájdete v článku Rosenie okien – prečo vzniká a ako mu zabrániť?